8/09/2013

Pic de Saburó


Excursió realitzada els dies 1 i 2 d'agost del 2013 en dues etapes: Espot-Refugi JM Blanc, i refugi-pic de Saburó-refugi. No describim baixada des de Refugi, doncs vam continuar ruta cap a Sant Maurici. En total: uns 17 km, 1.700 md acumulats, i 8-9 h de recorregut.













FOTOS:


Estany Tort de Peguera. A la dreta: Peguera i Monestero


Descansant en el refugi a la vora de l'estany Tort de Peguera


Refugi J.M. Blanc


Refugi des del coll que mena a l'estany de la Coveta

Estany de la Coveta. A mà esquerra: Peguera i Monestero

De camí cap al coll de Saburó. A l'esquerra: Pic de Mainera

Estany Cap del Port. El GR el voreja cap al coll de Saburó

Punjant cap al coll de Saburó

Pujant per la carena del Saburó. Vista del coll i del pic de Mainera

Cim del Saburó


El Peguera al fons i a la dreta el Monestero

La coma que puja al coll de Monestero (vessant Est)


Vessant de Capdera: amb els estanys de Saburó, i el ref. invisible de Colomina

Retorn: descansant a l'estany del Cap de Port




VÍDEO:





TRACK:


                                                                       Podeu veure el track aquí.


DESCRIPCIÓ:

Accés: cal seguir la C-13 que ve de Sort i un cop passat Escaló veurem l'indicació cap a Espot a mà esquerra. Dins el poble continueu per la carretera que puja a les pistes d'esquí, fins al pont de Faners (500 m), on podem deixar el cotxe (poc espai). També el podem deixar al centre d'Espot i pujar pel bell mig del municipi (millor preguntar als veïns) fins que sortim al mateix pont.



                                                       Ver Espot-Pont de Feners en un mapa más grande

Ruta:

1a etapa: indicador cap al refugi de J.M. Blanc. Camí que no té cap mena de pèrdua. Coincideix amb el GR 11.20, tot i que fins al refugi gairebé no es veuen marques. 3 h de recorregut de 900 md. A la meitat del trajecte trobem l'estany dels Lladres. Aquí enllacem amb un camí que sembla una cruïlla, però aquesta ens la trobem seguint-lo una mica més endavant: es tracta de la pista que puja del prat Pierró que seguim a mà esquerra. A partir d'aquí aquesta pista es fa una mica molesta pel ferm fet de pedres. El refugi es troba en un indret idíl·lic. Comentem de passada que trobareu comoditats que no en tots el refugis hi ha (wi-fi, matalassos i flassades més que correctes, pagament amb tarja, excel·lent menjar...)

2a etapa: tornem a la pista per on hem vingut i anem a mà dreta (SW) cap a l'estany Negre (indicador). A partir d'aquí i fins al coll de Saburó trobarem força fites i estaques petites amb les marques del GR. Arribats a la pressa de l'estany Negre prenem cap a la dreta (NW), per enfilar-nos per un camí que puja a l'estany de la Coveta, que voregem per la seva esquerra. En direcció SW ens topem amb l'estany de la Llastra, el qual voregem també pel seu marge esquerra o meridional.

Poc després arribem a una bifurcació important: a mà dreta surt el camí que puja al coll de Monestero (N) i que és una de les vies de comunicació amb Sant Maurici; a mà esquerra (SW) el GR que seguirem. Aquest arriba a l'estany del Cap de Port, que queda a sota a la nostra esquerra. Des d'aquí es pot veure clarament el coll de Saburó.

Un cop al coll aprofitem les vistes cap a la zona de Cabdella, els seus estanys i el refugi de Colomina. Deixem el GR i continuem cap a NW-N. A partir d'aquí i fins al cim haurem d'estar atents a les fites: ens facilitaran la grimpada en un primer ressalt, i després de creuar una pujada de terra polsegosa ens serviran per enfilar-nos correctament per una cresta sense complicacions, però entretinguda.

La tornada la farem pel mateix recorregut.

Temps:

-Pont Faners (Espot) a refugi J.M. Blanc: 3 h.
-Refugi a pic Saburó: 3,30 h.
-Pic Saburó fins refugi: 2 h.