8/12/2013

Tuc de Ratera


Sortida realitzada el 4 d'agost del 2013 a un dels cims clàssics del Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici. Fàcil, circular, amb un total de 10 km de recorregut, 700 md, fets tot
en unes 5'30 h.










DESCRIPCIÓ:


Accés: podem accedir al Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici de vàries formes. Una seria pujar per la C-13 (passar Espot i Escaló), i a mà esquerra trencar cap a Espot. Travessem el municipi i agafem la direcció al Parc. 3'5 km després haurem de deixar el cotxe al prat Pierró. Haurem d'anar a peu fins a l'estany de Sant Maurici i al refugi d'Amitges (com va ser el nostre cas). Sobren les indicacions. També podeu pujar en taxi fins a Sant Maurici i el refugi.



Ruta: describim la ruta des del refugi d'Amitges. Cal continuar la pista que passa pel refugi i mor entre els estanys dels Barbs i el de Munyidera. Agafem el camí (indicació-NW) que puja cap al port de Ratera. Cap mena de pèrdua, doncs el camí es fressat i hi ha bastantes fites. Després de la pujada (amb les agulles de la punta Estasen i altres cims a la nostra dreta) veurem una gran tartera cap a on va el camí. El resseguim en descens sense problemes. A mà esquerra veiem la vall per on tornarem.

Ens apropem a l'estany de Port de Ratera amb vistes del cim de Ratera darrera seu. A la vora de l'estany veurem una cruïlla de camins amb indicadors: a SE marxa el GR 11 cap a Sant Maurici (aquest serà el camí de retorn); a NW-W marxa el mateix GR cap al port de Ratera, que seguirem.

Un cop al port aprofiteu les vistes del cantó de Saboredo, que aniran guanyant en espectacularitat conforme pugem al cim. Des del port seguim les fites que ens indiquem cap a W (més que evident el camí). Arribem sense cap problema al pic de Ratera, on també haurem de prendre'ns el nostre temps per gaudir de les vistes: als nostres peus Colomers, Saboredo, tota la part de la vall de Ratera i més lluny el Montardo, les Maladetes, etc.

El retorn el podeu fer de la següent manera: desfem el camí fins a la vora de l'estany de Port de Ratera, on hi ha la cruïlla abans esmentada. Agafem el GR 11 (estaques amb les marques blanc i vermell, que de fet ja seguim des del port de Ratera) i no el deixem fins que arribem a l'estanyola de Ratera, després de passar per l'estany de les Obagues de Ratera (aquí surt a mà esquerra un senderol que porta directament al refugi, que seria una altra opció). 

Poc abans d'arribar a l'estanyol de Ratera es troba una cruïlla, amb un rètol que indica el camí cap al Mirador de Sant Maurici (paga la pena perdre mitja hora i veure el gran llac amb els Encantats des d'una altra panoròmica). Un cop a l'estanyol veureu que a mà esquerra surt la pista cap al refugi (novament indicacions sense cap pèrdua). 

Temps:

-Des del regufi d'Amitges al Pic de Ratera: 3 h.
-Del cim al refugi: 2,30 h.



Powered by Wikiloc



Mariona descansant a la terrassa del refugi d'Amitges


Refugi d'Amitges


Pic de Ratera al fons a la dreta


El circ de Colomers des del pic de Ratera

Baixant per la vall de Ratera amb el pic de Ratera al fons





                                        Vídeo des del pic de Ratera